Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
13/5/24
COROOS: 'Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen'
Ketensamenwerking
duurzaamheid
In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS in Kapelle over op LED verlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee, voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).

COROOS verduurzaamt sinds 1957 fruit, peulvruchten en groenten tot producten in pot, blik en flexibele verpakkingen. Het Nederlandse familiebedrijf behoort tot de top drie in Europa en heeft vestigingen in Kapelle en Geldermalsen. Jaarlijks worden in de fabrieken meer dan 300 miljoen consumenteenheden geproduceerd en opgeslagen. Vijf jaar geleden kwam Jeroen Fondse in Kapelle werken als chef elektrotechnische dienst. Sinds 2021 is hij projectengineer. Hij introduceerde itsme, dat hij kende van zijn vorige werkgever, bij COROOS. In eerste instantie voor de technische hardware, zoals PLC’s en drives – later kwam ook de verlichtingstak van itsme in beeld.

Bewegingsdetectie en daglichtcompensatie

“Met name in de magazijnen lag veel energiebesparingspotentieel”, vertelt Fondse. Het heftruckverkeer was er onregelmatig, maar de tl-verlichting brandde continu. COROOS schakelde itsme Lighting Technology in voor een meerjarig project om over te stappen op LED. Dat begon met één magazijn. “itsme heeft de bouwtekeningen van het pand bekeken en ter plaatse gecontroleerd wat er in de loop der jaren was veranderd. Dat hebben ze gedigitaliseerd en daarop hebben ze een verlichtingsstudie losgelaten. Uiteindelijk hebben ze een 3D-model gemaakt met de nieuwe verlichting, om te kijken of die voldeed aan onze wensen en de geldende normen. Die modelstudies gaven vooraf een goed beeld, waardoor achteraf in het werk alleen nog maar kleine aanpassingen nodig bleken.”

“De 3D modelstudies van itsme Lighting Technology gaven vooraf een goed beeld”

In overleg kozen COROOS en itsme Lighting Technology voor de LED armaturen van Bever Innovations. “Dat was om meerdere redenen”, verklaart Fondse. De eerste was de slimme techniek van Bever. “Hun armaturen zijn voorzien van bewegingsdetectie en compensatie voor daglichttoetreding, zodat er alleen bij heftruckbewegingen in het magazijn licht brandt en niet meer dan nodig. Ook doet Bever aan ‘sensor sharing’: sensoren kunnen draadloos met elkaar communiceren en je kunt ze groeperen. Als bijvoorbeeld de sensor op de eerste van een rij armaturen beweging detecteert, slaan die allemaal aan. Ook zitten we op het Bever Dashboard, waar we het energieverbruik en het aantal schakelingen kunnen monitoren. Dat dashboard is nog in ontwikkeling; er komen steeds meer features bij.” Voor Bever pleitte ook de kwaliteit van hun armaturen. “Die hebben een hoge verwachte levensduur en kunnen ook in koude omgevingen worden opgehangen. Zo kunnen we deze armaturen bijna overal inzetten, waardoor we niet veel verschillende uitvoeringen op voorraad hoeven te leggen.”

Geïntegreerde noodverlichting

Een andere belangrijke overweging voor COROOS was dat Bever een lokale partij is. De innovator in de LED verlichtingsindustrie is gevestigd in Zierikzee, dat net als Kapelle in Zeeland ligt. Fondse: “Bever wilde meedenken over onze vraag naar geïntegreerde noodverlichting. Die had Bever nog niet, maar samen met itsme en COROOS hebben ze daar een nieuw product voor ontwikkeld door hun reguliere armaturen te voorzien van batterijen. Zo blijven die armaturen als noodverlichting branden wanneer de elektriciteit uitvalt.”

“Niet voor elke verlichtingsvraag heeft Bever al een oplossing”, vertelt Yannick Dusarduijn, consultant bij itsme Lighting Technology. “Maar als het om slimme verlichting gaat, komen we wel vaak bij Bever uit. Ze leveren high-end armaturen die goed regelbaar zijn. We adviseren onze klanten niet vanuit een vaste portfolio of catalogus, maar zoeken altijd de oplossing voor de applicatie. Bij COROOS zijn we nu bijvoorbeeld ook met buitenverlichting bezig. Die komt van Philips. Via een bridge-module die Bever heeft ontwikkeld, kan die buitenverlichting worden geregeld vanaf het online Bever Dashboard.”

“COROOS kreeg voor minder energie meer licht, dat ook nog eens intelligent kon worden geregeld”

“Het project voor de magazijnen startte als pilot met een tiental armaturen”, vertelt Fondse. “Om te kijken of het voor ons een goede oplossing was, hebben we gemonitord en vervolgens de resultaten beoordeeld.” Dusarduijn: “Samen met Jeroen hebben we die resultaten bij COROOS gepresenteerd. De besparingen trokken de directie over de streep. Ze kregen voor minder energie meer licht, dat ook nog eens intelligent kon worden geregeld en was geïntegreerd met de noodverlichting.” Inmiddels zijn enkele magazijnen voorzien van de nieuwe verlichting en staan er voor de komende jaren nog meerdere hallen op de rol. Er zijn inmiddels ruim 200 armaturen geplaatst en nog zo’n 500 te gaan.

“Naast energiebesparing was veiligheid een belangrijke driver voor COROOS”, verklaart Fondse. “Daarvoor hebben we naar het verlichtingsniveau gekeken. Het aansluitvermogen van de armaturen is hetzelfde gebleven en daarmee hebben we een verdubbeling van de lichtopbrengst weten te realiseren. Daardoor voldoen we nu aan de wet- en regelgeving voor veilig werken, terwijl we in de oude situatie onder de norm zaten.” Was het verlichtingsniveau gelijk gebleven, dan had COROOS tot 80% energiebesparing kunnen halen. Nu werd het, met verbetering van de veiligheid, nog altijd een aanzienlijke 65%.

In de productiehallen liggen uiteraard ook kansen voor energiebesparing met LED, maar slimme besturing levert daar niet veel op. “In productie blijft de verlichting continu branden, voor de veiligheid en het overzicht. Het zullen gladde armaturen worden. Die hebben we in de food nodig, om te voorkomen dat er zich vuiligheid ophoopt.”

Enthousiaste heftruckchauffeurs

“De samenwerking tussen COROOS en itsme Lighting Technology loopt heel goed”, zegt Jeroen Fondse tot slot. “Wij hebben vertrouwen in de toekomst.” Dat heeft natuurlijk alles te maken met de goede resultaten die tot nu toe zijn behaald qua energiebesparing en verlichtingsniveau, weet ook Yannick Dusarduijn van itsme Lighting Technology. “Jeroen vertelde dat hun heftruckchauffeurs laaiend enthousiast zijn over de nieuwe verlichting.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.