Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
12/6/24
Indulec: 'Future-proof samenwerking voor de elektrificatie'
Ketensamenwerking
Energietransitie
Indulec plaatst voor de elektrificatie van industrie en samenleving middenspanningscabines. De benodigde compacte en degelijke verdeelborden betrekt Indulec sinds kort van Siemens, via Breemes - een zusterbedrijf van itsme. Het werken met Siemens was voor de drie partijen een leerproces in het eerste project, maar dat heeft wel meteen een “heel net” resultaat opgeleverd. “De ondersteuning door Breemes was top. We gaan nu meer projecten met Siemens doen.”

Indulec is de voortzetting van het bekende Pellens Yvo bv uit Hechtel (B) onder nieuw eigenaarschap en in nieuwe huisvesting in Heusden-Zolder (B). Met twaalf medewerkers voert de installateur projecten uit in Vlaanderen en Zuidwest-Nederland. Het bedrijf legt zich toe op automatisatie en industriële elektriciteitswerken: fabrieksautomatisering, Internet of Things, domotica, verlichting en sinds kort ook elektrificatie (aansluiten van zonnepanelen, laadpalen en accu’s). Indulec plaatst er middenspanningscabines voor.

Intensieve relatie

“Wij voeren projecten uit van a tot z, doen ook de engineering en bouwen onze eigen verdeelborden”, vertelt directeur Benny Kessels. De elektrotechnische componenten betrekt Indulec al vele jaren van Breemes. “Wij hebben als installateur een intensieve relatie met onze groothandel. Het is niet alleen bellen voor componenten en dat zij die dan leveren. Nee, als onze klanten problemen hebben, zoeken wij samen met Breemes oplossingen.”

Daar kan Breemes-directeur Kurt Colin zich goed in vinden. “De installatiewereld brengt solutions naar de industrie en daarvoor is een breed pakket aan componenten nodig. Klanten als Indulec hebben hier veel ervaring mee, net als wij. Samen weten we meer dan één en vullen we elkaar aan in de juiste mix.”

Indulec werkt van oudsher voor PLC’s met Siemens, maar voor schakel- en installatieproducten met een andere fabrikant, die veelal complete pakketten plug & play aanlevert. Bij een recent elektrificatieproject voor Transportbedrijf Gheys in Mol (B) kwamen echter de laagspanningsverdeelborden Sivacon S4 van Siemens in beeld. Kessels: “Die borden zijn heel degelijk en compact, wat belangrijk is omdat er dikwijls weinig plaats voorhanden is, zeker als we nog uitbreidingsruimte willen vrijhouden. Bovendien kon Siemens op dat moment sneller leveren.”

Er komt veel werk aan industriële borden voor energiedistributie op ons af.

Dit paste precies in het partnership dat Breemes twee jaar geleden is aangegaan met Siemens voor hun “Power Distribution Center”. “Door de toenemende elektrificatie zien we veel werk aan industriële borden voor energiedistributie op ons afkomen. Dankzij deze samenwerking kunnen wij nu ook zwaardere borden in de markt zetten”, verklaart Colin. Inmiddels zijn medewerkers van Breemes door Siemens opgeleid in het werken met Simaris Design, de planningstool voor het berekenen van elektrische installaties. Zo kan Breemes bijvoorbeeld laagspanningsstudies uitvoeren, kortsluitberekeningen en sectieberekeningen voor kabels en koper maken, het resulterende voorstel volgens de normen uitwerken in Simaris Configuration en uiteindelijk de benodigde producten van Siemens leveren.

Energiemonitoring

Bij Gheys ging het onder meer om vernieuwing van de middenspanningscabine en nieuwe laagspanningsborden. Zo komen er zonnepanelen op het dak en AC-laadpalen voor de auto’s van medewerkers en bezoekers; ook staat een DC-laadpunt voor vrachtwagens in de planning. Kessels: “Onze verdeelborden zijn bedoeld voor het AC-laden, maar we hebben ze al voorbereid op DC-laden. Wij willen onze installaties altijd future-proof maken.” Ook wordt er een noodgenerator aangesloten, waarvoor Indulec het netontkoppelingsbord levert. Bij uitval van de netspanning neemt de generator de stroomvoorziening voor Gheys over en omgekeerd kan netbeheerder Elia die op afstand inschakelen als er een instabiliteit op het net dreigt. “Die generator stuurt dan 630 kVA het net op. De klant krijgt per minuut door Elia betaald om dit vermogen beschikbaar te stellen.”

Verder bouwt Indulec meteen energiemonitoring in, waarvoor Siemens weer de geschikte oplossingen levert. “Dit past in ons future-proof verhaal”, verklaart Kessels. “Straks kan onze klant perfect zien hoeveel stroom er gaat naar laadpalen, burelen, garage, enzovoort. Zicht krijgen op de elektriciteitsconsumptie is nu hot. Per 1 april 2023 zijn firma’s in België met een groot verbruik verplicht te monitoren waar de grote verbruikers zich situeren, om zo nodig piekverbruik te kunnen afvlakken en uiteindelijk meer controle over het eigen verbruik te krijgen. Daarom helpen wij klanten nu al om hun verbruik te kunnen uitlezen en analyses te doen.”

Wij willen onze installaties altijd future-proof maken.

Het project stond onder tijdsdruk omdat de laadpalen vanwege de subsidie voor een bepaalde datum moesten zijn aangesloten. Tegelijkertijd moest Indulec er zelf meer werk in steken dan vooraf verwacht, gewend als het was aan de plug & play-leveringen van zijn vaste leverancier. “We moesten extra engineering doen en meer dingen zelf maken”, meldt Kessels. “De ondersteuning van Breemes hierbij was top; ze zijn ons meermalen te hulp geschoten om zaken aan te passen en de beste keuzes te maken. Verder moesten we zelf het koper plooien en daar hadden we als relatief kleine firma geen ervaring mee. We hebben een mechanische bewerker gezocht die dat voor ons kon doen en daar eerst proefwerk laten maken. Dit was ons vooraf wel verteld, maar wat het inhield beseften we pas toen we aan de slag gingen. Al met al kostte het ons veel tijd.” Colin: “Natuurlijk hebben wij Indulec waar mogelijk ondersteund en ook geholpen bij de montage. Maar we hebben hiervan geleerd.”

Pilotproject van pionier

Het eerste project met Siemens, voor Gheys, was dus een hele uitdaging, maar het eindresultaat is “heel net en degelijk”, aldus Kessels. “Dit was een soort pilotproject, waar we veel energie in hebben gestoken, waardoor het de volgende keer sneller zal gaan.” Colin: “We zijn al in gesprek met Siemens of wij een grotere rol in het koperverhaal kunnen spelen, bijvoorbeeld door voorgemonteerde koperaansluitingen op stock te houden.” Volgende projecten met de Siemens-materialen lopen al en Indulec-directeur Benny Kessels hoopt dat het er nog veel meer zullen worden. “Want de elektrificatie gaat door. Onze projecten bieden niet alleen oplossingen voor klanten, maar dragen ook bij aan netstabiliteit.” Kurt Colin van Breemes tot slot: “Voor ons is Indulec een pionier in deze markt. De elektrificatie is een hot topic, met vraagstukken als energiemonitoring en load balancing, waarvoor Indulec en Breemes veel oplossingen in huis hebben.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.