Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
29/4/24
Koninklijke Oosterberg start succesvolle samenwerking met Rijndorp en ABB voor Grotius woontorens
Ketensamenwerking
Met de huidige uitdagingen in de woningbouw, is een goede samenwerking tussen bouwpartners van groot belang. Zo ook bij de realisatie van de Grotius woontorens in de binnenstad van Den Haag. Rijndorp Installaties kreeg de opdracht om de elektrotechnische installatietechniek voor deze torens te realiseren, en sloeg hierbij de handen ineen met ABB en Koninklijke Oosterberg. Een samenwerking die zo succesvol was, dat de combinatie inmiddels ook werd ingeschakeld voor de bouw van het KJ Plein Den Haag, de nieuwe stadsentree van Den Haag.

De Grotiusplaats, waar de Grotius woontorens gerealiseerd zijn, ligt pal naast het Centraal Station en ingesloten tussen de A12, de trambaan en de Koninklijke Bibliotheek. De woontorens, met daarin 655 huurappartementen, commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage, moesten daardoor gerealiseerd worden op een bouwlocatie van postzegelformaat. Dit bracht grote uitdagingen met zich mee, zoals het garanderen van snelheid en veiligheid van mens en materiaal tijdens het bouwproces. Die uitdaging bleek tijdens de coronacrisis, met aansluitend een materialencrisis, alleen maar groter.

Samenwerken met partners

De realisatie van de woontorens werd toevertrouwd aan een combinatie van de bouwbedrijven BESIX en J.P. van Eesteren, waarbij Rijndorp Installaties de elektrotechnische installatietechniek in opdracht kreeg. Frank Veltman, directeur en mede-eigenaar Rijndorp Installaties: “Om dit project tot een succes te maken, zetten wij in op een intensieve samenwerking met onze partners Oosterberg en ABB. Door hen vanaf het eerste begin te betrekken, goed samen te werken en elkaar vertrouwen te geven, verminderden we de faalkosten tijdens het traject en zetten we de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk in.”

Projectmodule

Planning, logistiek en leverbetrouwbaarheid waren van onmisbaar belang binnen het project. Om ervan op aan te kunnen dat alle benodigde materialen op het juiste moment op de juiste locatie waren, werd gebruik gemaakt van de projectmodule van Oosterberg. Mario Hartogs, vestigingsleider van Oosterberg in Wateringen: “De woontorens zijn gebouwd door middel van gietbouw. Bekisting, wapening en installatietechniek worden voorbereid waarna het beton wordt gestort. Dit betekent dat alle elektrotechnische materialen op tijd en in de juiste hoeveelheid op de bouwlocatie aanwezig moeten zijn. De projectmodule van Oosterberg biedt dan uitkomst.”

Alles op tijd aanwezig

Met de projectmodule kon Rijndorp Installaties per verdieping materialen reserveren en bestellen. “Zo wisten we altijd voor 100% zeker dat de materialen er op tijd zouden zijn”, aldus Frank Veltman. George Rietbergen, algemeen directeur van Oosterberg vult aan: “Door vanaf het eerste begin gebruik te maken van de projectmodule, kunnen in eerste instantie schattingen van de benodigde aantallen worden gemaakt. Deze zijn altijd weer te wijzigen, reserveren en bestellen. Dat bleek van grote waarde toen de naastgelegen weg gedurende twee weken werd afgesloten. Met een simpele aanpassing in de projectmodule werden de materialen automatisch voor twee weken in één keer geleverd.”

Maximale efficiency

Bestellingen kunnen daarnaast worden gemarkeerd om bijvoorbeeld eenvoudig een onderscheid te maken tussen de materialen voor de ruwbouw- en de afbouwfase. Frank Veltman: “Dat klinkt eenvoudig maar is van grote waarde in omgevingen waarin de logistiek voor uitdagingen zorgt. Alleen wanneer de materialen op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn, kun je een maximale efficiency behalen. En hoe efficiënter het bouwproces, hoe minder onnodige kosten en hoe beter het eindresultaat.”

Samen naar een duurzame toekomst

Rijndorp Installaties en Oosterberg werken al samen sinds 2002. Frank Veltman: “We versterken elkaar en investeren gezamenlijk in een gezonde én duurzame toekomst. Met Oosterberg weten we ons verzekerd van een partner die logistiek het voortouw neemt en transport slim organiseert. Hiermee scoren we goed op de CO2-ladder. Daarbij zoekt ABB continu naar slimme oplossingen voor duurzame bouw- en installatiemethoden. Ik ben ervan overtuigd dat projecten in de nabije toekomst worden toegekend aan de partij die het beste aan vooraf gestelde duurzaamheidseisen kan voldoen. Dat lukt alleen met de juiste partners, zoals Oosterberg en ABB.”

Vervolg van de samenwerking

De gezamenlijke aanpak van Rijndorp Installaties, ABB en Oosterberg was zo succesvol dat inmiddels een tweede opdracht werd toegekend: het KJ Plein. Dit multifunctionele gebouw voor wonen en recreatie komt op een krappe bouwplaats voor het Centraal Station in Den Haag. Frank Veltman: “We zijn er erg trots op dat onze gezamenlijke aanpak zo veel waardering heeft gekregen. Ook bij het project KJ Plein gaan snelheid en veiligheid van mens en materiaal en flexibiliteit tijdens het bouwproces weer een grote rol spelen. Daar zetten we de kracht van de combinatie Rijndorp, Oosterberg en ABB weer voor in!”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.