Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
2/13/24
Salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd
duurzaamheid
Energietransitie
De salderingsregeling, al langer onderwerp van gesprek. Op 13 februari heeft de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. Hoewel de Tweede Kamer vorig jaar al instemde met de afbouwregeling, is de Eerste Kamer toch van mening dat het niet het juiste moment is om met de afbouw van de regeling te beginnen.

Wat is de Salderingsregeling?

Kort uitgelegd, stelt de salderingsregeling eigenaren van zonnepanelen in staat om de energie die ze aan het netwerk leveren, te 'salderen' tegen de energie die ze van het netwerk verbruiken. Concreet betekent dit dat voor elke kWh zonnestroom die aan het net wordt geleverd, een kWh minder hoeft te betalen op de energierekening.

Voorgestelde veranderingen:

De overheid wil een gefaseerde afbouw van deze regeling, met als doel de regeling volledig af te schaffen in 2031. De afbouw zou geleidelijk plaatsvinden om huishoudens en bedrijven de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Impact voor eigenaren van zonnepanelen:

Deze wijzigingen kunnen aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor eigenaren van zonnepanelen. Het directe voordeel van het terugleveren van energie aan het net zal afnemen, wat de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen kan verlengen. Vooral voor de midden- en lage inkomens zou het afbouwen van de regeling grote gevolgen kunnen hebben.

Waarom stond de afbouw van de regeling nu toch ter discussie?

Volgens diverse belangenorganisaties zit het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen vol onzekerheden en is het gebaseerd op aannames. Mede door de druk vanuit deze organisaties heeft de Eerste Kamer op 13 februari tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd.

Rol van de groothandel

Voor de groothandels is het belangrijk om te anticiperen op dit nieuws. Zij zullen voorlopig nog veel vraag blijven ontvangen voor zonnepanelen. Daarnaast moeten zij goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op dit onderwerp en hun klanten daarin adviseren. Daarnaast kunnen groothandels een sleutelrol spelen in het informeren en ondersteunen van hun klanten tijdens deze periode.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.