Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
13/5/24
Technische Unie start watercampagne
duurzaamheid
Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche. Door klimaatverandering en een groeiend bevolkingsaantal hebben we nu al te maken met een drinkwatertekort. Naast langere periodes van droogte, krijgen we ook te maken met steeds heftigere hoosbuien en de wateroverlast die daarbij komt kijken. Kortom: we moeten anders omgaan met water. Maar wat kun jij doen?

Waterverbruik per dag

Per dag verbruiken we in Nederland per persoon zo'n 129 liter water. Het kabinet wil het watergebruik per persoon terugbrengen naar 100 liter water in 2035. Dat is vermindering van ongeveer net zoveel water als hetgeen dat we nu dagelijks door het toilet spoelen (30 liter per persoon, per dag). In utiliteitsgebouwen wordt zelfs 1.000 liter per persoon per dag verbruikt. Ook in hotels wordt veel meer (220 liter) water per persoon per dag verbruikt. En in de industrie lopen deze aantallen al gauw op naar 386 miljoen kubieke liter water per dag (!!!). Dat is zelfs 20% van het totale waterverbruik in Nederland.

Waterbeheer als kans voor de installatiebranche

Watermanagement (of waterbeheer) is nodig om te voorkomen dat we een nog groter drinkwatertekort krijgen dan we nu al ervaren. Zo sprak het RIVM in april 2023 nog in een rapport over een dreigend tekort in 2030. Inmiddels hebben we al te maken met een drinkwatertekort, waardoor nieuwe woonwijken en bedrijven momenteel niet aangesloten kunnen worden. We moeten dus slimmer met water omgaan. Door het op te vangen, te hergebruiken, besparen waar mogelijk en wellicht alternatieve waterbronnen te ontwikkelen.

Watermanagement is volgens de Technische Unie op te delen in zes pijlers en per doelgroep anders in te richten. Ook zijn er verschillende water wetten en regels in Nederland. Op haar campagnepagina duikt de TU dieper in de mogelijkheden van waterbeheer of watermanagement voor de installatiebranche. Ook deelt zij verschillende waterbesparende oplossingen: van drinkwater tot complete regenwaterbeheersystemen.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.