Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
10/6/24
“Wanneer we alle verlichting vervangen door LED besparen we genoeg energie om twee miljoen elektrische auto’s te laten rijden”
Ketensamenwerking
duurzaamheid
Energietransitie
“Het vervangen van conventionele verlichting door LED verlichting is vanzelfsprekend”, stelt Cor van den Bosch, voorzitter Nederlandse Licht Associatie (NLA) en commercieel directeur bij Signify. “Met de overstap naar LED verlichting kun je 80% tot 90% energie besparen wanneer je kiest voor slimme verlichting. De duurzame investering in LED verlichting is daarmee vaak al binnen twee jaar terugverdiend.” Met de campagne Met LED kan het wil branchevereniging Fedet meer mensen en organisaties bewust maken van de voordelen van LED verlichting en zo de overgang hiernaar versnellen. Als installateur kan jij hierbij een belangrijke én interessante rol spelen.

Cor van den Bosch: “Nederland is een innovatief land. We zijn bezig met grote innovaties zoals batterijopslagsystemen, zonnepanelen en windparken, maar zien iets ‘kleins’ zoals verlichting over het hoofd. Terwijl je, als je de feiten op een rij zet, een substantieel verschil kunt maken door conventionele verlichting te vervangen door LED verlichting.”

Besparingsmogelijkheden

In het bedrijfsleven is ongeveer 40% van de verlichting LED verlichting. In het publieke domein is dit pas 30%. Consumenten doen het iets beter met ruim 60%. “Corona en de stijgende energieprijzen spelen hierbij een rol”, vertelt Cor. “Consumenten onderzochten de afgelopen jaren vaker op welke vlakken zij energie konden besparen en kozen vaker voor LED.”

“Het zit in de Nederlandse cultuur dat we niets willen weggooien wat het nog doet”, vervolgt Cor. “Maar het vervangen van conventionele verlichting door LED verlichting is echt het overwegen waard. Hierdoor bespaar je al snel 20 euro per lichtbron per jaar. Gezien het feit dat we in een woning tussen de 20 en 40 lichtbronnen hebben, kan deze besparing flink oplopen.”

Bij nieuwbouw ziet hij dat er al gekozen wordt voor LED verlichting. Maar ook bij het vervangen van verlichting bij onderhoud of een defect is dit het overwegen waard. “Zelfs wanneer de armaturen niet worden vervangen, is de overstap naar LED mogelijk: er is een vervanger voor iedere lichtbron. Het idee dat LED verlichting kil zou zijn, is daarbij echt niet meer van nu. LED verlichting is kwalitatief hoogwaardig, aan te passen aan alle mogelijke normen en eisen en leverbaar in elke mogelijke kleur.”

LED verlichting als basis om het net te ontlasten

Netcongestie is in Nederland een steeds groter probleem: ons elektriciteitsnetwerk is niet zwaar genoeg om de groeiende vraag aan te kunnen. “Juist daarom is het zo belangrijk om na te denken over de vraag hoe je het energieverbruik kunnen verlagen” vindt Cor. “Door meer gebruik te maken van LED verlichting, kunnen we het net ontlasten en zorgen voor de benodigde ruimte. Zo rijden er nu circa 200.000 elektrische auto’s in Nederland, maar als we alle verlichting zouden vervangen door LED verlichting kunnen we er wel 2.000.000 extra laten rijden. Het moge duidelijk zijn: de mogelijke impact is echt enorm!”

Veel kansen voor installateurs

De omslag naar LED verlichting kunnen we alleen samen realiseren. Cor: “We zijn blij dat elektrotechnische groothandels hierbij aangehaakt zijn. Maar we hebben ook de installateurs nodig! Ook voor hen biedt het stimuleren van LED verlichting door onder andere wet- en regelgeving namelijk mogelijkheden. Ja, LED verlichting gaat langer mee en hoeft dus minder vaak vervangen te worden. Je hebt hier als installateur dus minder werk aan. Maar, dat is in deze tijd waarin we personeel te kort komen geen probleem. Je creëert hiermee juist ruimte.”

Daarbij kunnen installateurs in dienstverlenende zin hun waarde tonen door mee te denken op het gebied van innovatie en duurzaamheid. “Klanten waarderen het enorm als installateurs hen helpen hier stappen in te zetten en zo duurzamer te worden en veel kosten te besparen. Tot slot kan het toepassen van slimme LED verlichting nog leiden tot een nieuw dienstenaanbod gebaseerd op bijvoorbeeld voorspellend onderhoud. Installateurs kunnen op basis van data zien hoe bijvoorbeeld de installatie ervoor staat en onderhoud uitvoeren nog voordat er problemen ontstaan.”

Meer weten over de mogelijkheden van LED? Ontdek de campagne Met LED kan het.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.