Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
27/5/24
Top Cold Control: 'Korte lijntjes voor energiemanagement en projectsamenwerking'
Ketensamenwerking
duurzaamheid
Specialist in industriële koudetechniek Top Cold Control voert complete projecten uit, waar energiemanagement tegenwoordig niet meer in mag en kan ontbreken. Dat begint met heel veel meten. Voor een vrieshuis in Amsterdam ontwierp itsme in samenspraak met Top Cold Control en de klant een oplossing voor integratie van de energiemeting in de besturing.

Top Cold Control uit Nieuwkuijk, gespecialiseerd in industriële koudetechniek, realiseert grote projecten bij klanten in Nederland, België, Duitsland en via hen ook elders in de wereld. Het gaat om koel- en vriesinstallaties voor onder meer slachterijen, verwerkingsbedrijven, vrieshuizen en transportbedrijven. Top Cold Control kan met alle voorkomende koudemiddelen uit de voeten, maar heeft als specialisme het toepassen van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolzuurgas (CO2).

Om snel te kunnen invriezen levert Top Cold Control geavanceerde, energiezuinige invriestunnels. “Het bedrijf onderscheidt zich door de korte lijntjes”, zegt operationeel manager Arjan Maas. “Wij zijn altijd bereikbaar en klanten krijgen bij ons meteen de juiste persoon aan de lijn.”

Exotische vragen

Voor de uitvoering van projecten werkt Top Cold Control samen met specialisten, zoals itsme voor de automatiserings- en besturingstechniek. Dat omvat alles van PLC’s, frequentieregelaars en omvormers tot sensoren en communicatienetwerken. “Zeker zo belangrijk is de service die itsme levert”, zegt Maas. “Wij hebben soms de meest exotische vragen voor hen, vaak over samenstellingen die we gaan maken. Veel van onze klanten hebben bijvoorbeeld Siemens PLC’s. Soms zijn die al wat ouder, maar we zijn heel erg tevreden over die hardware en werken er graag mee. We schrijven echter zelf geen software voor Siemens en daarom koppelen we onze besturing aan die van hen, om de onderdelen van Siemens via remote I/O te gebruiken. Daarvoor geeft itsme ons tips en ondersteuning, bijvoorbeeld over de communicatie. Ze kijken mee, gaan zoeken en helpen, om uiteindelijk een werkzaam geheel te krijgen. Ze zeggen niet: ‘Wij hebben die hardware niet geleverd, dus daar doen we niets aan.’ Nee, ze gaan gewoon serieus aan de slag, pakken door en bellen erachteraan om te vragen of het allemaal werkbaar is. Voor ons is die ondersteuning super.’ Als technisch sales engineer beantwoordt Thijs Hanssen veel van die vragen. “Contacten verlopen normaliter via onze vestigingen en vertegenwoordigers, maar soms vragen klanten net iets meer over de techniek en dan loopt het vaak via mij of een collega van Technical Support. Top Cold Control is daar wel een voorbeeld van.”

“De klant wilde steeds meer gaan meten”

Een groot project voor een vrieshuis in Amsterdam illustreert de goede samenwerking. Via adviseur ROMA Koudetechniek leverde Top Cold Control de koeltechniek, inclusief de besturing. Voor de besturing werden Mupa uit Eersel en Chiron-tec uit Rosmalen betrokken. De eerste voor het ontwerpen van de schakelpanelen, de tweede voor het schrijven van de software voor de besturing en het SCADA-systeem. Maas: “We namen contact op met itsme voor de PLC’s. Gedurende het project kwam de klant echter met steeds meer vragen over het energiemanagement. Op elk punt in de installatie wilde hij vermogens meten. Samen met itsme hebben we daar een visie op ontwikkeld.” “Dat was nodig”, vult Hanssen aan, “want de vraag was wel heel breed. Wat wilde de klant nu precies meten, hoe moesten we dat gaan doen en hoe nauwkeurig moest het zijn. Uiteindelijk hebben we samen een concept gekozen dat de meeste informatie opleverde.” “Nauwkeurigheid was daarbij een harde eis van de klant”, aldus Maas.

Datagedreven besturing

Vervolgens was het de vraag hoe al die metingen moesten worden ingelezen. Hanssen zette enkele opties op een rij. “Dat is wat wij vaak doen: alternatieven naast elkaar zetten en meedenken over een goede balans tussen prijs en kwaliteit.” In overleg met Top Cold Control en de klant viel de keuze op de Siemens PAC3220 energiemeter. “Die paste perfect, vond de klant, omdat communicatie via PROFINET mogelijk is. Daarmee komt uiteindelijk het hele energiemanagement van die installatie in de besturing.”

“Korte lijntjes zijn belangrijk voor ons, dat vinden we fijn werken”

Inmiddels heeft itsme al veel ervaring opgedaan met energiemanagement. “We merken dat het steeds meer een thema wordt. Energiemeters zoals de PAC3220 worden door ons geleverd voor bijvoorbeeld PV-installaties en laadinstallaties voor high-power voertuigen en elektrische personenauto’s. Soms vragen klanten bij ons de prijs op voor een bepaald aantal meters en dan willen ze die zelf installeren. Maar we krijgen ook steeds meer vragen als: ‘Ik wil dit meten, wat moet ik doen?’ Dan gaan we met de klant meedenken over oplossingen. Uiteindelijk gaat het erom dat gebruikers datagedreven hun proces kunnen besturen en aan de hand van informatie over bijvoorbeeld het energieverbruik hun beslissingen kunnen nemen.”

Alles draait om communicatie

Voor zowel Top Cold Control als itsme was ‘Amsterdam’ een groot project. Maas is heel tevreden over hoe ze het samen hebben aangepakt. “De samenwerking met itsme verloopt op dezelfde manier als die van ons met onze klanten. Als ik een vraag heb, kan ik rechtstreeks bellen of mailen. Korte lijntjes zijn belangrijk voor ons, dat vinden we fijn werken.” Zo draait alles om communicatie, in de besturing en in het project.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.