Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
30/4/25
Van de Kar Elektrotechniek: 'Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining'
Ketensamenwerking
Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Sindskort zijn daar ook bedrijfsinterne maatwerktrainingen aan toegevoegd. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”

Van de Kar Elektrotechniek in Roosendaal is in 2003 gestart door Jan van de Kar. Zijn compagnon Werner Zandbergen, medewerker van het eerste uur, is twee jaar geleden ingestapt als mede-eigenaar om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Beiden vervullen ze naast hun managementtaken nog de rol van technisch projectleider. Van de Kar Elektrotechniek telt inmiddels 35 medewerkers en legt zich toe op industriële automatisering voor speciaalmachinebouw en procesindustrie. “Wij verzorgen elektrotechniek, besturing, softwareontwikkeling, installatie en inbedrijfname – complete projecten van a tot z.”

Siemens-trainingen

Naast nieuwbouw draaien ook veel projecten om de upgrading van oude installaties. “Het mechaniek blijft behouden, maar de machine of installatie moet voldoen aan de nieuwste eisen en normen en de huidige stand van de techniek. Dat betreft alle aspecten: van cyberveiligheid, machineveiligheid en traceability tot oude besturingsonderdelen die moeten worden gemoderniseerd vanwege een afnemende beschikbaarheid.” In de meeste gevallen gaat het om Siemens-besturingen. “Mits het past bij de applicatie, is bij nieuwe projecten onze keus ook vaak Siemens. Soms komt er een andere besturing voorbij. Wij hebben vijf programmeurs en elk van hen kent elke besturing, maar de een heeft wel meer kennis van een bepaald merk of bepaalde toepassing dan de ander. Daarom helpen ze elkaar verder en is er veel kruisbestuiving.”

“Onze vijf programmeurs helpen elkaar verder en er is veel kruisbestuiving”

Met Siemens-specialist itsme als leverancier loopt de relatie al vanaf het begin als “een rode draad” door het bedrijf, vertelt Van de Kar. “Tot onze tevredenheid, vanaf dag één; onze eerste aanschaf bij Ehrbecker Schiefelbusch (de voorganger van itsme, red.) was een Siemens PG (Programmiergerät, red.).” Voor de levering van componenten zijn er speciale afspraken gemaakt. Toen in 2012 Van de Kar Elektrotechniek naar het huidige pand verhuisde, heeft itsme er een kanban 2BIN-systeem ingericht in een aparte ruimte in het magazijn. “Elke week komt een medewerker van itsme bij ons de grijpvoorraad scannen en de eerder bestelde onderdelen inruimen.” Voor trainingen doet Van de Kar Elektrotechniek ook regelmatig een beroep op itsme. “Dat is voor Siemens-trainingen en loopt ook al vanaf het begin.”

Nieuwste stand techniek

Sindskort zijn er voor het eerst maatwerktrainingen gegeven. Dat betrof de training TIAP-UNIFIED: HMI Unified Comfort Panels met TIA Portal. “Die ging over de nieuwe HMI-panelen die Siemens heeft gelanceerd. Als er iets nieuws komt, willen wij zo snel mogelijk instappen. We bouwen altijd volgens de nieuwste stand van de techniek”, verklaart Zandbergen. “We hebben nu eerste projecten gerealiseerd waarin we met de Unified-schermen hebben gewerkt. Ze bieden heel veel extra functionaliteit om schermen voor de operator beter leesbaar en begrijpbaar te laten zijn. Grafisch zijn ze ook een stuk sterker dan de vorige generatie.”

“Met bedrijfsintern maatwerk kun je veel sneller door de inleiding en meer diepgang maken”

Daarvoor gingen dus eerst vier programmeurs op cursus – intern. “Dat is efficiënter”, zegt Van de Kar. “Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer kunnen ingaan. Zouden ze extern naar een meerdaagse cursus gaan, dan zitten ze de eerste dag om zich heen te kijken: ‘Wat doe ik hier eigenlijk?’ Door bedrijfsintern maatwerk kun je daar veel sneller doorheen en meer diepgang maken.” Tijdens de cursus concrete cases uit de eigen praktijk bespreken, ziet hij ook nog als een voordeel. De training werd goed gewaardeerd door de deelnemers. “Ze waren heel tevreden over de inhoud en over de interactie en prettige samenwerking met de leraar, Kevin Valkestijn.”

Als een training intern wordt gegeven, kan de verleiding dan niet groot zijn om bij een dringende vraag of een calamiteit een collega even uit de cursus te roepen? Van de Kar: “Nee, daar zijn we strikt in. Op het moment dat ze in cursus zijn, is dat wel hier in ons gebouw, maar in feite zitten ze voor onze organisatie buiten. Er zijn altijd anderen die een probleem kunnen oppakken.”

Up-to-date blijven

Concrete plannen voor een volgende training zijn er nog niet, meldt Zandbergen. “Dat ligt bij de softwareprogrammeurs zelf. Als zij voelen ergens in tekort te komen en bijgespijkerd willen worden, krijgen wij dat te horen. Dan gaan we op zoek naar een bijpassende cursus.” Van de Kar: “We leggen daar geen jaarbudget voor vast. Als het nodig is, doen we het gewoon. Over het jaar heen gaat het dan om behoorlijk wat cursussen, voor software- en hardware-engineers en voor uitvoerende monteurs. Als we kennis kunnen toevoegen, doen we dat. Zo volgen onze mensen ook diverse trainingen om up-to-date te blijven met normen en regelgeving.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.