Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
6/5/24
Zó brengt een boerderij natuur en techniek samen
duurzaamheid
Duurzamer omgaan met energie en zuinig zijn op de natuur is steeds meer noodzaak. In de woningbouw, utiliteit en industrie moet er slimmer worden omgegaan met energie. Ook de landbouw heeft een belangrijke plek in onze samenleving. Zo ontstond een samenwerking tussen de Technische Unie en Boerderij Ruimzicht in de Achterhoek. Ruimzicht is een biologisch-dynamisch melkveebedrijf met een bloeiende tuinderij en een kaasmakerij. Het bedrijf wil zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame energie.

Circulair systeem

Boerderij Ruimzicht hanteert een breed begrip als het gaat om duurzaamheid. Gerjo Koskamp, boer en eigenaar van Boerderij Ruimzicht: “Eigenlijk willen we op alle fronten werken aan verduurzaming van het bedrijf.” Het verduurzamen van de boerderij was dan ook alles behalve simpel. Het ging namelijk niet alleen om zonnepanelen op het dak. Er moest een heel circulair systeem worden gecreëerd. “Op mooie dagen gebruikt Boerderij Ruimzicht de elektrische cv-ketel voor het verwarmen van buffervaten. De stroom komt van de zonnepanelen op het dak. Op minder mooie dagen maakt de boerderij gebruik van een houtvergassingsketel”, vertelt installateur Dirk Koskamp, de neef van Gerjo.

Het hout dat voor die ketel gebruikt wordt is afkomstig van bomen op het eigen erf. “Dat zijn vooral knotwilgen en andere boomsoorten die we door de jaren heen hebben geplant. De warmteproductie van die houtvergasser gebruiken we ook om heet water te produceren. Op die manier minimaliseren we het gasverbruik”, vult Gerjo aan.

Koelen met grondwater

Dirk: “Ook is er een kaaskelder die gekoeld wordt met grondwater van ongeveer 8 graden Celsius. Het water, uit eigen bron, wordt opgepompt om de kaaskelder mee te koelen. Dat opgepompte water wordt vervolgens circulair ingezet, omdat het ook gebruikt wordt als drinkwater voor de koeien. Aan de ene kant pompen ze het water op, en in het weiland gaat het weer terug de grond in.” 

Samen met Dirk bedacht Ronald Scholtes, duurzaamheidsadviseur bij de Technische Unie, de duurzame ideeën voor de boerderij. “De vraag die aan ons werd gesteld was om Boerderij Ruimzicht volledig van het gas te halen en te laten draaien op stroom. Toen hebben we gekeken naar de mogelijkheden en kwamen we uit op buffervaten en tapwaterboilers die volledig zonder gas worden verwarmd”, legt Scholtes uit.

Dirk: “Technische Unie heeft meegedacht met onze ideeën en natuurlijk berekend of het mogelijk was. Daarnaast konden zij ook de producten en materialen leveren.”

"Landbouwbedrijven zijn grote energieslurpers waar veel te verduurzamen is"

Energiemanagementsysteem

Met een duurzame installatie moet je anders gaan denken en werken. “Wanneer de zonnepanelen veel stroom produceren, moet de energie ook direct worden gebruikt op de boerderij, in plaats van terug te leveren aan het net”, legt Gerjo uit.

“En daarom zie ik voor Boerderij Ruimzicht in de toekomst voor me dat er een energiemanagementsysteem wordt geïnstalleerd. Zo’n systeem kan dan zelf ‘zien’ hoeveel stroom er wordt opgewekt en wanneer de tarieven van het net het meest gunstig zijn om eventueel stroom van het net te halen”, vult Scholtes aan.

Dirk: “Landbouwbedrijven zijn grote energieslurpers waar veel te verduurzamen is. In elk bedrijf is wel wat aan te passen. Dat maakt het werk voor een installateur die aan de slag gaat op een boerderij ook heel interessant. Elk boerenbedrijf is anders.” 

Scholtes sluit af: “Elk project is maatwerk en soms ook echt een flinke uitdaging. Daarom is het mooi dat wij als Technische Unie mogen meedenken met de installateur om systemen te bedenken die binnen de eisen en wensen van de eindklant toch heel veel impact maken.”

Zo wordt Boerderij Ruimzicht bijna circulair

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.