Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
1/2/24
Bosman: ‘Smart building wordt smart business’
blog
Een van de slimste gebouwen van Nederland is Valley aan de Amsterdamse Zuidas. Bosman is een echte smart building-specialist. Zij realiseerde hier samen met de ontwikkelaar een smart building 2.0.

Groter, beter, slimmer

Jaco Duijst, Directeur Projecten bij Bosman: “Valley is een van de slimste gebouwen van Nederland. Toen we hieraan werkten, was het wereldnieuws. Het is ons streven om iedere smart building waar we aan werken steeds groter, beter en slimmer te maken. Daardoor krijg je ook steeds meer data beschikbaar voor het beheer.”

Alles communiceert met elkaar

Zijn collega Arian Heinen, Projectmanager Uitvoering, vult hem aan: “Wat dit gebouw zo slim maakt, is de hoeveelheid sensoren en bemetering die is toegepast. Dat komt allemaal bij mekaar in de IP backbone van glasvezel. Daardoor communiceert alles met elkaar: koeling met het klimaatsysteem, beveiliging met de verlichting, et cetera. Na een vergadering wordt een ruimte bijvoorbeeld direct, automatisch gelucht. Op die manier komt het CO2-niveau weer op peil. En als je je aanmeldt bij de centrale desk in de hal, wordt de lift direct al opgeroepen, zodat je niet lang hoeft te wachten. De IP backbone is uit te lezen op het gebouwbeheersysteem. Met touchscreens kan alles worden bediend en bekeken.”

Blueprint

Jaco Duijst: “Smart building is voor ons ook smart business. Bij de start van een nieuw project zitten wij het liefst aan tafel met de ontwikkelaar. Vooraf wordt dan een blueprint gemaakt van wat een gebouw moet kunnen – daarin nemen we natuurlijk mee wat er nieuw of slim is op de markt. De keuzes die aan de voorkant van het project worden gemaakt, wisselen daarna niet meer, dat zou softwarematig teveel impact hebben.”

Uitdaging op meerdere vlakken

Freddy Gerrits, smart building-specialist bij Technische Unie: “Met Bosman hebben we al jaren een goede samenwerking. Uit ons artikelbestand van 2,5 miljoen artikelen hebben we voor Valley samen met Jaco Duijst en zijn collega’s de juiste materiaalkeuze gemaakt.

Werken op de Amsterdamse Zuidas is logistiek een enorme uitdaging. Maar dat was dit project inhoudelijk zeker ook! Als ik hier zo rondloop en het eindresultaat zie, kan ik niet anders dan reuze trots zijn dat we hieraan hebben mogen meewerken.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.